Važno: Za rezervisanje, molim Vas da koristite odgovarajuću formu za rezervacije ispod opisa svakog hotela ili oferte! Sve rezervacije ostvaraju se online u realnom vremenu. U rezervacionom sistemu publikovane su samo hotela sa slobodnim mestima i aktuelnim cenama. Ukoliko sistem dozvoljava da rezervisate, to znači, da je soba slobodna i rezervacija potvrđena!

Sunny Tours Ltd.
5000 Veliko Tarnovo, 8 Ilyo Voivoda Str., Bulgaria
Hotline: +359-62-590030, Fax: +359-62-677796
Varna
Grad je smešten na istoimenom zavilu. Ima hiljadugodišnju istoriju. U VI veka pre Hrista tu se javlja grčki polis miletskih kolonista i naselje pod imenom Odesos. U vreme rimske vladevine grad je bio ekonomski i kulturni centar. Posle nekoliko srušavanja, grad je pao pod vizantijske vladevine. Pri Slovenima dobije naziv Varna i u kraju VIII veka je deo Bugarske. U vreme Drugim bugarskim carstvom grad je jedan od najvažnijih trgovačkih i zanatskih centrova u Bugarskoj. Stanovnici trgovaju sa italijanskim gradovima – republike i su izvozile med i vosak, kože, žitarice i dr. Utvrđeni grad je posedovao sugestivnu tvrđavu u XII – XIV v. Sa mnogobrojnim rekonstrukcijama ona je služila do 1829 g. 1444 g. u vreme poljskog kralja Vladislava III Jagelo, grad su zauzeli vitezovi. Mladi kralj je poginuo u bitku u okolini grada, pa su na to mesto u čast Vladislava III varnenci podignuli spomenik – mauzulej. Danas je lokalitet poznat kao Park – muzej Vladislava Varnenčik. Posle Oslobođenja u 1878 g. Varna je treći po veličini grad u Bugarskoj i poseduje najvećiju morsku luku. Isto tako je omiljeno mesto za odmor. Podignuti su puno hotela, restorana i noćnih klubova, koji čine od Varne čuveno morsko letovalište. Hladni morski vetar radi letni temparaturi prijatniji, a prostrnu plažu može smeštati hiljada turista. Grad je lociran oko samog varnenskog zaliva i kuća su amfiteatralnu smešteni na dužinu oko 11 km. U okolini grada ima lozane masive, bašte i šume, usred kojih ima lepih hotela i ptivatnih vila.
U gradu se najbrže može stignuti avionom. Aerodrom rade tokom cele godine. Železnička stanica Varne je krajnu tačku, a odavde otputuju vozovi u svim pravcima države. Od luke Varne isto otputuju brodovi u raznim pravcima.
U gradu može da posetite interesantne mesta. Varna je važan kulturni centar. Ima četiri visoke škole, operu, pozorište, radio i televizijski centar. Tu je i Dvorac sporta gde se održavaju različiti turniri i takmičenja.
Arheološki muzej raspolaže sa eksponatima od praistorijske dobe – tračkih, grčkih, rimskih, koji su u svojoj većini od antičnog Odesosa.
Muzej Preporoda smešten je u zgradi Prve bugarske škole u Varni, podignuta u 1861 g. Tu su izložene starinski dokumenata i slike, staropečatne knjige, stvare, oružja i dr., koji ilustrovaju razvitak ekonomije, borba o kulturnoj i nacionalnoj samostalnosti.
U muzeju istorije Varne je izloženo unikalno zlatno blago, koje datiruje od pre 6000 godina i je najstarije zlato u svetu.
Vojnimorski muzej nalazi se u početku Morske bašte. Tamo se možete upoznati sa bojnom istorijom Bugarske crnomorske mornarice od srednjih vekova do danas. Pokazane su modeli brodovi, dokumenti, slike, oružja i dr.
Park-muzej Vladislav Varnenčik je izgrađen u severozapadnom delu grada. Tamo ima mauzulej-spomenik Vladislava Varnenčika i spomenik Jana Hunijadi, šest sarkofaga, svečan kut – oltar i muzejne sale. Ispod samog muzeja ima tračke grobnice, koja datiruje od IV veka pre nove ere.
Prirodnjački muzej pokazuje specifičnih biljnih i životinskih primeraka iz flore i faune Bugarske.
Muzej medicine je jedini na Balkanskom poluostrvu. U njegovu ekspoziciju se mogu vide kako su izgledale medicinski alati i odeća, koji su medici koristile u prošlosti i sada.
Veoma interesantne su Rimskih kupatila, koji se nalaze u samom centru grada. To su ostaci centralnih gradskih kupatila sa krupnim dimenzijama (7 000 m2). Smatra se da su podignuta u vreme imperatora Antonija Piji (II v.) i su srušena u kraju V v. U blizini kupatila nalazi se crkvu Sv. Atanasiji, gde se može razgledati unikalne freske, ikone i duborezana oltara.
Galerija slike je zasnovana u 1950 g. i u nju su skupljeni dela poznatih bugarskih umetnika.
Jedan od simbola Varne je prelepog katedralnog hrama Uspenije Bogorodično. Sahat-kulu je podignuta u 1880 g. i se nalazi prekoputa katedrali u centru grada. Iza nje je jednog od filijala Dramskog pozorišta i Klub aktiviste kulture. U centru grada se nalazi isto pozorište lutaka, gde se svaku godinu organizuje festival Zlatni delfin. U Varni se organizovaju mnogo festivala, kao što su međunarodni horski festival, međunarodni praznik pozorišta, međunarodni festival orkestra, koji svire klasičnu muziku i dr. Najpopularniji je filmski festival, koji se provodi u Festivalnom kompleksu, koji se nalazi u početku Morske gradine.
U primorskom gradu se nalazi i Delfinarium, u koji ima svakodnevne atraktivne predstave. U poslastičarnici, koja ima panoramni prozori, se mogu smatrati podvodne igre delfina.
U Morskoj bašti ima Muzej Crnog mora i Akvarium sa interesantnom ekspozicijom bugarske morske flore i faune, a u Zooparku i Terariuma može se vide ražličitih egzotičnih primeraka.
Okolini grada su isto omiljeni mesta za šetnje i piknice. Takvi su: kvart Vinica sa šumom u rajonu, kvart Asparuhovo sa Asparuhovim mostom i naselje Džanavara, u kojoj ima bazilike od ranjeg hrišćankog perioda, kvart Galata sa stenovitim rtom iznad mora, gde ima puno vile i privatnih kavartira.
20 km. od Varne se nalaze Pobitite kamani, jedna od velikih geografskih znamenitosti Bugarske.
Mogućnost za ekskurzije: Balčik, Pobitite kamani, Aladža manastir, Kamčija, Veliki Preslav, Madara, Pliska.
Izaberite kategoriju: 
 

No results found

Nema pronađenih rezultata. Molim Vas, izaberite drugu destinaciju!
1. Izaberite destinaciju:
2. Izaberite datum:
Noćenja: 

Izaberite datum dolaska i datum odlaska i vidićete cene za sobu i period smeštaja sa mogućnošćom da izabirate prema ceni!