Važno: Za rezervisanje, molim Vas da koristite odgovarajuću formu za rezervacije ispod opisa svakog hotela ili oferte! Sve rezervacije ostvaraju se online u realnom vremenu. U rezervacionom sistemu publikovane su samo hotela sa slobodnim mestima i aktuelnim cenama. Ukoliko sistem dozvoljava da rezervisate, to znači, da je soba slobodna i rezervacija potvrđena!

Sunny Tours Ltd.
5000 Veliko Tarnovo, 8 Ilyo Voivoda Str., Bulgaria
Hotline: +359-62-590030, Fax: +359-62-677796
Sozopol
U južnom delu Burgaskog zaliva, 34 km. od Burgasa, smešten je najstarijeg grada Bugarskog Crnomorja Sozopol. Nalazi se na slikovitom stenovitom poluostrvu i je jedan lep i romantičan grad.
U 610 g. pre nove ere od maloazijatskog grada Mileta idu iseljnici i osnivaju ovde grad, koji nazivaju Apolonije, u ime boga lepote – Apolon. U čast Apolona na obali je bila bronzana statua, 13 m. visoka. Uspon grada je došao od procveta trgovine sa velikim centrovima Elade: Atine, Korinta, osrva Rodosa, Hiosa i Lesbosa. Svedoćansto taj uspona su monete, koje Apolonije seče još u kraju VI veka pre nove ere i ostvarane kolonije. Život u gradu je bio bogat i srećan. Grad je postao centar razvite umetnosti, dok nisu došli rimskih legija. Apolonija je bila osvajana i opljačkana, a statua Apolona, ponos grada, je prenesena u Rimu, kao dokaz triumfa pobednika. U Rimu je stavljena na brdu Kapitolija. Posle raspada Rima, Sozopol ostaje u teritoriji Vizantije. U 812 g. han Krum osvaja grad i ga čini deo teritorije Bugarske. Posle padanje osmanske vladevine srednovekovne crkve su srušene. Kasnije stanovnici grada su uspeli sačuvati hrišćanski oblik grada, izgrađivajući prizemne crkve i male kapele, neke od koji postojaju i danas. Slava grada nestaje u nekom periodu, da bi oživela u kraju XVIII početkom XIX veka, kada se građaju čuvene sozopolske kuće, grupisane na poluostrvu, sa solidnom kamenitom prizemju i opšite drvom gornjih spratova. Ulice među njima su toliko uzke, da ostavlaju utisak da se erkera gotovo dodirnuju. Te romantične lepote privlače prvenstveno ljudi umetnosti – slikara, pesnika, pisaca, glumaca i mizičara.
Danas je Sozopol grad, koji kombinira prošlosti i modernosti, a arhitekturnih ansambla povezaju stari sa novim delom grada. Izuzetne lepote i artističnog ambijenta grada privlače turistima iz celoj Evropi. Grad poseduje velikolepne baze za odmor. Množina hotela i privatnih kvartira daju vama komfor, a mnogobrojnih restorana, dnevni i noćni barovi će vas ispuniti sa snagom i dobrom razpoloženjom. Plažna ivica je šikora, pokrivljena zlatnom peskom i nudi turistima suncobrani i ležaljke. Za dece ima vodeni tobogan i druge zabave.
U kraju meseca avgusta se tu odražava jedan iz najvećih kutlurnih događaja u Bugarskoj – Praznik umetnosti Apolonija.
6 km. od Sozopola nalazi se letovalište Djuni, a posle toga je močvaru Arkutino, pokrivjenu sa vodenim ljiljanama i irisima. Nekoliko kilometara u pravcu juga nalazi se reka Ropotamo, koja je rezervat. Niz reku plove brodići.
Mogućnost za ekskurzije: Burgas, Nesabar, Ropotamo, Silistar.
Izaberite kategoriju: 
 

No results found

Nema pronađenih rezultata. Molim Vas, izaberite drugu destinaciju!
1. Izaberite destinaciju:
2. Izaberite datum:
Noćenja: 

Izaberite datum dolaska i datum odlaska i vidićete cene za sobu i period smeštaja sa mogućnošćom da izabirate prema ceni!